Nutrition 101 – KOOLHYDRATEN

Geschreven op 13 feb 2019 door Eloy.

Voeding is inmiddels uitgegroeid tot een wetenschap waar de gemiddelde sporter geen wijs meer uit kan. In deze korte serie blogs willen we terug naar de basis, want wat zijn die macro’s eigenlijk waar iedereen het maar over heeft en waarom zijn vezels belangrijk? Korte, duidelijke informatie en handvatten die de eerste stappen naar een goede relatie met voeding ‘behapbaar’ maken.

verder

Koolhydraten hebben op het moment niet de beste naam. Koolhydraat-arme diëten, gerechten en kookboeken springen als paddestoelen uit de grond en hoewel het idee daarachter deels correct is willen we graag 1 ding vaststellen; koolhydraten hoeven niet ontweken te worden!

Zonder teveel in te gaan op de wetenschappelijke achtergrond willen we je leren onderscheid te maken tussen twee soorten koolhydraten. Namelijk de zogenaamde ‘snelle’ koolhydraten (hoge glychemische index) en ‘langzame’ koolhydraten (lage glychemische index)

Lage glychemische index

Lage GI koolhydraten, ook wel bekend als langzame koolhydraten, geven je langdurige energie en een langer verzadigd gevoel. Van oorsprong zijn de voedingswaarden van deze producten hoger. Veel van deze producten hebben een lagere koolhydraat-dichtheid en je mag dus veel meer eten voor dezelfde hoeveelheid koolhydraten!

Lagere GI producten

  • Fruit: Aardbeien, appels, peren, kiwis, blauwe bessen, sinaasappels, pruimen
  • Groenten:Vrijwel alle groente zonder zetmeel zoals, broccoli, bloemkool, boerenkool, tomaten, sla

Hoge glychemische index

Hoge GI koolhydraten, ook wel bekend als snelle koolhydraten, is voedsel dat je lichaam snel verbrandt. Het nadeel is dat deze producten grote invloed op je bloedsuikerspiegel hebben en kunnen leiden tot de zogenaamde ‘suikerdip’. Tevens bevatten ze minder voedingsstoffen.

TIP: beperk inname van deze koolhydraten tot 15 minuten á 2 uur na een workout. Ze kunnen je een kickstart geven na een workout door het verbruikte glycogeen in je spieren snel weer aan te vullen.

Hoge GI producten

  • Fruit: ananas, dadels, bananen, gedroogd fruit
  • Groenten: mais, bieten
  • Zetmeelproducten: pasta, couscous, rijst, brood

Binnenkort meer over eiwitten!