De meest gemaakte fouten in het Paleo dieet

Geschreven op 30 jul 2015 door Martin van Dongen. Dit artikel gaat over , , , , , , , .

Van een ongezonde manier van eten overstappen naar het paleo dieet is natuurlijk een hele goede stap in de richting naar een gezondere manier van leven. Bij het overstappen naar het Paleo dieet is de eerste stap zeer belangrijk. We hebben het dan over “bewustzijn van” of awareness.

verder

Met het schrijven van dit blog willen wij jou graag behoeden en bewust maken van een aantal fouten die, naarmate je bezig bent met het paleo-dieet, erin kunnen sluipen.

De meest gemaakte fouten hebben we voor jou op een rijtje gezet in verschillende delen. Bij deze deel 1.

Veel leesplezier!

Bang voor vet

Dit zal je waarschijnlijk niet verbazen. Maar naar jaren en jaren te zijn “voorgelogen” over de gevaren van vet, zijn er nu veel mensen bang om vet toe te voegen in hun dagelijkse maaltijden.

Vet is een essentiële bouwstof en een brandstof en is een van de macronutriënten. In elke maaltijd zou 30% vet moeten zitten. Denk hierbij aan gezonde vetten zoals, avocado, noten, zaden, olijven, kokos, dierlijk vet, etc.

Verhoogde fruit inname

Wanneer mensen starten met een “gezondheidsregime” maken ze bijna allemaal dezelfde fout. Zoals bijvoorbeeld het vervangen junkfood door fruitsmoothie of los fruit. Fruit is natuurlijk een natuurproduct maar dat wil nog niet zeggen dat je er onbeperkt van kunt eten. Fruit is zeer hoog in fructose, iets dat moet worden geminimaliseerd om ontstekingen en insulineresistentie te voorkomen want een teveel kan uiteindelijke leiden tot vet opslag. Probeer koolhydraten zoveel mogelijk vanuit groente tot je te nemen. Bladgroenten zorgen voor vele anti-oxidanten en zorgen ervoor dat de PH-waarde van het lichaam geneutraliseerd wordt. Vergis je niet in het feit dat de hoeveelheid koolhydraten sterk verminderd wordt als je alleen je koolhydraten vanuit groente gaat halen. Dit kan je merken als je dus afstapt van je huidige manier van eten (rijst, pasta, aardappelen)

Paleo “junk food” eten

Het is niet realistisch om een junkfood dieet te vervangen door een Paleo “junkfood” dieet. Hoewel je in supermarkten en tankstations voedsel kunt kopen dat bijna paleo is, wil dit niet zeggen dat het past binnen het paleo dieet. Het is zeker geen vervanger voor het zelf bereiden van je verse Paleo maaltijden met kwalitatief juiste ingrediënten. Er is echter wel plaats in je dieet voor een voorverpakt paleo maaltijd. Beperk dit voor noodsituatie of als je veel onderweg bent.

Te veel noten

Noten zijn uiteraard Paleo, maar er zitten ook een hoop calorieën in. Het is heel makkelijk om snel te veel noten te eten. In sommige noten zitten niet eens de gewenste samenstelling Omega 3 / Omega 6 vetzuren. Het is daarom raadzaam om de hoeveelheid noten te beperken tot een “handje” per dag.

Te veel voedingsstoffen per maaltijd

Calorieën maken wel degelijk uit! Er zijn honderden verhalen van mensen die zich houden aan strikt Paleo maar nog steeds niet afvallen of zelfs aankomen. Het is een verkeerde benadering om aan te nemen dat je kan eten wat je wilt zolang het Paleo is. Zeker als je al overgewicht hebt.

Weigeren te koken

Het niet serieus koken van je eigen eten damt duidelijk je keuze en maakt het zoveel moeilijker om je aan het Paleo dieet te houden. Koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of erg veel tijd kosten, het kan juist snel, ontspannend en erg belonend zijn.

Niet Bewegen

Fit zijn is een belangrijk deel van de Paleo lifestyle. Voeding is een groot en belangrijk deel maar het belang van fysieke activiteiten en zwaar tillen dat moet zeker niet genegeerd worden. Paleo begint en eindigt niet alleen met voedsel! Rennen, Springen, tillen, duwen, trekken al dat soort intensieve activiteiten behoren tot een Paleo dieet.

Wat nu

Als je niet zeker weet wat er fout gaat in je huidige dieet, raden wij je aan om iemand in te schakelen die jou hierbij kan helpen. Daarnaast benadrukken wij vanuit onze Rx Nutrition Guide altijd weer dat voeding en de inname van hoeveelheden persoonlijk blijft. Een gekocht kookboek zal zich nooit aanpassen aan de individu die het boek voor zich heeft.

(bronnen: paleo-diet.nl / paleo.nl / paleolifestyle.nl)