Foam rollers worden gebruikt door allerlei verschillenden professionelen atleten in verschillende sport disciplines. Maar waarom? Waarom is het zo goed voor een atleet om voor of na een workout op zo’n ding te gaan liggen rollen? Ik kan me tijd wel beter besteden? Of toch niet?

Wat doet een Foam Roller?

Foam Rollen rekt en strekt spieren en banden. Maar ook door het rollen breekt er littekenweefsel en zacht weefsel af,  genaamd Adhesions. Dit word ook wel verklevingen genoemd.

Elke atleet die op een hoge intensiteit traint heeft hoogst waarschijnlijk last van verklevingen. Jij als CrossFitter traint op een zeer hoge intensiteit dus let op en zorg dat je aantekeningen maakt! Simpel weg met je lichaamsgewicht een foam roller gebruiken zorgt er al voor dat je een essentiële zelf massage krijgt of myofacial release. Dit verzacht de strakke fascia, terwijl het rollen het verhogen van de bloedstroom en circulatie teweeg brengt in de weke weefsels. Wat zijn deze Adhesions en Fascia vraag je je natuurlijk af?

Fascvai Bundling

Adhesions en Fascia

Superficial Fascia is een zacht verbindingsweefsel, dat net onder de huid gepositioneerd ligt. Het wikkelt en verbindt de spieren, botten, zenuwen en bloedvaten van het lichaam. Samen met spieren en Fascia maken zei het Myofascia systeem. Door verschillende redenen waaronder, de spier gebruiken, niet genoeg rekken of letsel kan de Fascia en het onderliggende spierweefsel samenkleven. Deze samenkleving resulteert in een beperkte spierbeweging. Het veroorzaakt ook pijn, spierpijn, een verminderde flexibiliteit en het resulteert in een verslechterde range of motion.

Tips voor het gebruik van een Foam Roller

 1. Voer een Foam rol sessie uit wanneer uw spieren warm zijn of na een WOD.
 2. Plaats de Foam roller onder het zachte weefsel gebied dat u wilt los maken.
 3. Rol zachtjes met uw lichaamsgewicht heen en weer over de Foam Roller terwijl u zich gericht richt op de beschadigde spieren.
 4. Beweeg langzaam en werk vanuit het centrum van het lichaam naar de extremiteiten toe.
 5. Als u een bijzonder pijnlijke plek vindt (triggerpoint), houdt deze positie dan aan tot het gebied verzachtend aanvoelt.
 6. Focus op gebieden die strak zijn of het bereik beperken van uw range of motion.
 7. Beweeg over elk gebied een paar keer, totdat je voelt dat het aan het ontspannen is. Verwacht wat ongemak. In het begin kan het als gekneusd aanvoelen.
 8. Blijf op de zachte weefsels en vermijd direct rollen over botten en gewrichten.
 9. Houd uw eerste paar schuimrol sessies kort. +/- 15 minuten.
 10. Rust een dag tussen de sessies wanneer u begint.
 11. Drink veel water na een sessie, net zoals u zou doen na een sportmassage.
 12. Na een paar weken kunt u de sessie tijd en frequentie verhogen.