De voordelen van een sterke grip

Geschreven op 31 aug 2015 door Martin van Dongen. Dit artikel gaat over , , , , , , , .

Deadlifts, cleans, snatches, pull ups, toes to bars, kettlebell swings en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In veel CrossFit oefeningen, en zeker als deze gecombineerd worden binnen een bepaalde WOD, speelt je grip een zeer belangrijke rol. In dit blog geven we jou informatie over waarom het belangrijk is om een sterke grip te hebben en geven we je uiteraard tips om je grip te verbeteren.

verder

Weigthlifting en gymnastische oefeningen worden een stuk makkelijker als één van de basiselementen, je grip, een stuk sterker wordt. Maar er is meer, een sterke grip verbeterd je fitness-level op verschillende manieren en binnen verschillende general physical skills. Je grip is dus veel meer dan alleen de mogelijkheid om iets vast te pakken.

Een sterkere grip is een zwaardere lift

Het klinkt logisch en is het ook zo. Een sterkere grip zorgt voor de mogelijkheid om zwaardere lifts te kunnen tillen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je deadlift en de clean maar denk ook aan het liften van je eigen lichaamsgewicht in pull ups en toes to bar. Een sterke grip helpt je dus bij het tillen van een zwaardere “force” over een bepaalde afstand. De force (gewicht) en afstand zijn naast het tijdbestek waar je dit in doet, één van de factoren om meer resultaten te boeken.

Een sterkere grip is een betere conditie

Als je handen en je onderarmen (grip) sterk zijn, ben je in de mogelijkheid meer herhalingen te maken. Als we hier dan een tijdsfactor overheen leggen, en je dus meer herhalingen kan maken binnen een kortere tijd, is er dus sprake van een hogere intensiteit = resultaat.

Een sterke grip is een preventieve oplossing voor het ontstaan van blessures

Heb je een sterke grip dan is de kans dat jij blessures krijgt een stuk minder. Een sterke grip, ofwel goed ontwikkelde spieren rondom handen, polsen en ellebogen, zorgt ervoor dat je minder snel blessures oploopt rondom deze gewrichten. Mocht je toch een blessure ontwikkelen dan zal het herstel een stuk sneller doen plaatsvinden, waardoor jij je trainingen weer sneller kan oppikken.

Richard Bohannon: een sterke grip weerspiegelt de algehele spier-status en geeft een algemeen beeld over hoeveel spiermassa je hebt.

Link: (http://articles.latimes.com/2011/apr/03/health/la-he-grip-strength-20110403)

Intensiteit en je grip

Als we praten over het vasthouden van een barbell of een bar en we combineren dit met intensiteit kunnen we het hebben over een 1 max. rep, denk hierbij bijvoorbeeld aan een heavy deadlift of een weighted pull up. Daarnaast kunnen we het hebben over “endurance”, denk hierbij aan bijvoorbeeld het afleggen van een zo’n lang mogelijke afstand tijdens je farmer walks. Als we dan kijken naar “overall” fitness en de constante variatie binnen CrossFit zullen wij ons dus op beide gebieden moeten ontwikkelen. Zoek dus niet alleen intensiteit in kracht elementen, maar ook juist in “endurance” momenten. Maak geen single deadlifts, maar ga voor setjes

Gebruik je handen, niet je vingers

Tips van Travis Bagent. Hij legt uit dat het essentieel is om je handen te gebruiken en niet je vingers!

“There is no such thing as strong finger, there’s just fingers hooked to a smart hand”

 Maak je grip sterker met de onderstaande oefeningen

Oefening 1: Chin ups / pull ups met een touw.

7ad8a9c6d91c9ef30f2149589932809c

Oefening 2: Plate pinches.

Om de kracht in de vingers te ontwikkelen. Gebruik 25 pounds, 35 pounds over 45 pounds en probeer de platen zo lang mogelijk vast te houden.

Oefening 3: Hang rond in het pull-up rack.

Spring in je pull up houding waarbij de ellebogen in extensie zijn, schouderbladen actief. Probeer te blijven hangen voor minimaal een minuut met een full grip. Als de minuut je te makkelijk afgaat, doe deze oefening dan met extra gewicht.

12045e79b564db88b94ceafb28624f80

Oefening 4: Train met een fat-bar.

Probeer de stang van een barbell te verdikken, waardoor er meer gevraagd zal worden van je grip. Je hebt hier speciale barbells voor of gebruik een handdoek om een barbell te verdikken. Let wel op de veiligheid in het laatste geval.

Oefening 5: Maak meer gebruik van de atlas-stone.

Doe oefeningen als ground to shoulder.

537469aab66ec382e59bc800e05cef24

Oefening 6: Maak gebruik van pull-up globes en canonballs

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden dan het maken van chin-ups aan de bar. Maak bijvoorbeeld gebruik van pull-up globes en canonballs.  Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij Rogue Fitness

Oefening 7: Maak gebruik van kettle bells

Probeer hierbij hoog in herhalingen te zitten of diverse oefeningen te doen met de kettle bell waarbij tijdens de overgang van de naar de andere oefeningen de kettle bell niet mag worden losgelaten.

Crossfit Kettlebells swing exercise man workout at fitness gym

(Bron: tabatatimes.com, Travis Bagent, LAtimes)