8 redenen waarom jij niet sterker wordt

Geschreven op 17 jan 2019 door Redactie.

Een primair element binnen CrossFit waar elke atleet van elk niveau naar verlangt is het bezitten van kracht. En veel ook! En terecht, want het is één van de belangrijkste componenten naast het beheersen van skills en het hebben van een dikke vette engine om goed te kunnen blijven presteren binnen CrossFit.

verder

We benadrukken “blijven” presteren, omdat een sterk lijf tevens het fundament vormt voor een langdurige blessurevrije CrossFit carrière. Maar dan is daar het moment dat PR’s uitblijven en dat gewichten zwaarder aanvoelen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Hoe kan dit? En hoe ga ik dit plateau doorbreken?

We hebben een aantal redenen van “niet sterker worden” voor jou op een rijtje gezet. Blijf onthouden dat het niet raar is dat prestaties stilstaan op bepaalde momenten binnen jouw trainingsprogramma. Het is wel raar (en zonde) als je niks met deze gegevens zou doen.

Reden 1: Je maakt de verkeerde keuzes, binnen een bepaalde periode.

Kracht ontwikkelen is een specifiek doel, maar CrossFit is een algemeen, breed fitness-programma. Wil je specifiek kracht ontwikkelen,  dan zal je ook specifiek op kracht moeten gaan trainen. Naar verloop van tijd kan er anders een “gap” ontstaan tussen jouw doel om sterker te worden en dat wat CrossFit workouts jou opleveren.

We roepen niet dat je moet stoppen met CrossFit. In tegendeel! Als je een betere CrossFitter wilt worden kan je CrossFit niet loslaten. Het doelgericht kiezen van bepaalde WOD’s binnen een bepaalde periode is daarentegen wel een goede optie. Extra krachtblokken toevoegen aan je programmering is nog een optie welke je zou kunnen toepassen. Maak een goede keuze in de juiste periode van je programma!

Dus: Stel je doel! Aan welk event wil jij gaan meedoen en wanneer vindt deze plaats? In welke periode van jouw programmering ga jij vervolgens het accent op kracht leggen? Pas vervolgens de variabelen van progressie overload aan! Hierover later meer.

Reden 2: Je trainingsprogramma bevat geen accessory work, of je voert het gewoonweg niet uit 😉

Gelukkig zien we dat steeds meer atleten accessory work gaan toepassen om een betere atleet te worden. De atleet, of degene die zijn/haar programma maakt, kiest daadwerkelijk bewust voor bepaalde accessory oefeningen ter verbetering van punten waarin de atleet beter moet worden of ten behoeve van het verder optimaliseren van sterktes. Ook wij weten dat het misschien allemaal wat minder spectaculair is dan een chipper of 2RM overhead squat. Maar wil jij als atleet uiteindelijk beter gaan scoren dan mag jij de voordelen, welke jij uit je accessory work kan halen, niet langer uit de weg gaan.

Analyseer samen met je coach welke accessory oefeningen jij zou kunnen toevoegen aan je programma om sterker te worden binnen bepaalde essentiële lifts. Geen idee? Zorg voor basis accessory work binnen je programma. Denk hierbij bijvoorbeeld aan unilaterale oefeningen, geïsoleerde oefeningen en niet te vergeten…core work

Reden 3: Je slaapt te weinig

Zet slapen vanaf nu in je top 3 van belangrijkste ingrediënten om sterker te worden! Nachtrust is essentieel! Slaap is direct en indirect van invloed op bijna elke factor in ons leven: je hormoonspiegels, circadiaans ritme, energieniveaus, stressniveaus en nog veel meer.

Uit onderzoek blijkt dat atleten minimaal 8 uur slaap nodig hebben om maximaal te kunnen presteren. Atleten met een chronisch slaap tekort zullen tevens een verhoogde kans hebben op blessures. Vraag jezelf maar eens af wanneer jij echt uitgerust en vol energie aan je training begon. Is dit lang geleden? Binnenkort meer over hoe jij meer ritme kan krijgen in jouw nachtrust rituelen.

Biologische klok bepaalt lichaamsritmes

Reden 4: De verkeerde toepassing van progressieve overload

Er zijn verschillende variabelen binnen jouw programma die zorgen voor de overload die jouw lichaam nodig heeft om progressie te boeken. Een aantal voorbeelden van variabelen binnen een programma kunnen zijn; sets, herhalingen, rust, frequentie en tempo. Deze variabelen zijn bepalend voor jouw specifieke resultaten. Elk doel, of dit nu krachtontwikkeling is, het vergroten van je spiermassa of je uithoudingsvermogen is, heeft  zijn eigen variabelen. Een globaal overzicht hiervan vind je hieronder terug. Globaal! Je kan hier namelijk kritisch naar kijken en over discussiëren.

 

 

 

 

Dus: squat je voor kracht of squat je voor massa? Ga eens samen zitten met je coach en bespreek je specifieke doelen. Maak vervolgens samen met je coach de juiste keuzes in de variabele van jouw programma.

Binnenkort deel 2. Heb jij vragen over dit artikel? Laat het ons weten. 

Bronnen:

  • barbend.com
  • www.muscleandstrength.com
  • www.psychologytoday.com