Gaat de Nederlandse CrossFit bond er ooit komen – reactie Erwin van Beek

Geschreven op 7 feb 2016 door Martin van Dongen. Dit artikel gaat over , .

Onlangs lanceerde we de open discussie over of een bond noodzakelijk is, of kan bijdrage aan de verdere professionalisering van CrossFit in Nederland. In een serie van artikelen willen wij van RxGUIDE dit onderwerp meerdere malen terug laten komen en dus ter discussie stellen. Reacties van een aantal gerenommeerde namen uit de CrossFit community hebben we reeds mogen ontvangen en zullen we de komende weken met jullie delen.

verder

Erwin van Beek doet een oproep aan al zijn mede-coaches, box-eigenaren en atleten om mee te denken over hoe we de volgende stap kunnen maken in de manier waarop we onze sport (niet) organiseren. Erwin van Beek aan het woord:

Een win-win-win oplossing

Hoe kunnen we de kwaliteit van CF in Nederland vergroten? Hoe kunnen we tegelijk de risico’s van CF verkleinen?Hoe kunnen we zorgen voor een grotere Nederlandse inbreng op het internationale podium?

Hoe kunnen we de huidige CrossFit competities ordenen, wildgroei tegengaan en dus kwaliteit borgen? En hoe kunnen we een daadwerkelijke Nederlandse CrossFit gemeenschap bouwen waarbij álle boxen betrokken zijn?

Ik denk dat er één oplossing is als antwoord op al deze vragen…

Laten we beginnen door eens te kijken naar wie CrossFit kan doen?

Het is verwarrend omdat we op de website van CFHQ kunnen lezen dat CrossFit gericht is op “police academies and tactical operations teams, military special operations units, champion martial artists, and hundreds of other elite and professional athletes”…

Maar dan gaan ze verder met… “The CrossFit program is designed for universal scalability making it the perfect application for any committed individual regardless of experience. We’ve used our same routines for elderly individuals with heart disease…”

Doordat ze zo slim zijn geweest om de woorden “universal scalability” toe te voegen, is CF in theorie voor iedereen. Het betekent simpelweg dat elke CrossFit workout op de juiste manier geschaald moet worden naar het individu. En daar zit een uitdaging. Want wie doet dat? Precies jouw coach!

Jouw coach

Los van het feit dat dat vast een super aardige vent/vrouw is, die oprecht het beste met je voor heeft. Hoe goed kent hij jouw lijf?Jouw beperkingen? Hoe goed en up-to-date is zijn haar kennis op het gebied van geïndividualiseerd differentiëren? Want ‘scaling’ komt in de praktijk neer op stellingen als: “Als ring dips te zwaar zijn gebruik je een band”. Of: “In plaats van 20 reps maak je er 10”. Het schalen van een WOD heeft weinig te maken met de juiste aanpassing voor het individu. Van 20 pull ups naar 10 zegt nog steeds niets over de stimulus voor het individu.

Schalen is een simpele aanpassing maar individualiseren van een WOD vereist kennis van differentiatie op meerdere gebieden binnen methodiek en didactiek. Niet alle coaches zijn fantastische coaches. En niet alle coaches zijn fantastisch op het gebied van schalen en hebben de methodische didactische capaciteiten om binnen een groepsles te differentiëren.

Dat is niet hun schuld, zo is het huidige systeem nou eenmaal. Andere sportassociaties maken zich druk om het certificeringssysteem van CrossFit en de afwezige kwaliteitscontrole. De fitnessindustrie maakt zich druk om de zeer wisselende kwaliteit van coaching, met gevaarlijke situaties als gevolg.

De gezondheidsindustrie maakt zich druk om de blessures en de beperkte medische toetsing van nieuwe leden. Het antwoord van ons moet zijn het winnen van de harten van andere sportassociaties, de fitnessindustrie en de gezondheidsindustrie.

Hoe doe je dat?

Door jezelf te presenteren als een eenheid:

  • Betrouwbaar.
  • Transparant.
  • Eenduidig.

CrossFit kan op een gezonde manier door blijven groeien en nieuwe samenwerkingen aangaan door haar gedrag als organisatie te professionaliseren, kwaliteit en onderwijs te borgen en meer te investeren in veiligheid.

Hoe gaan we dit doen

Het oprichten van een geloofwaardige bond. Geloofwaardig door de gezamenlijke opzet, een betaald lidmaatschap, een transparante en toegankelijke organisatie, maandelijkse publicaties en waardevolle richtlijnen voor haar leden, die DAADWERKELIJK gecontroleerd worden en waar gevolgen zijn voor leden die zich niet aan deze richtlijnen houden.

Er zijn wel 130 affiliates in Nederland. Hoe kunnen we er voor zorgen dat al deze affiliates, groot en klein, worden gehoord? We lopen met z’n allen op dit moment een boel kennis mis, simpelweg omdat een groot gedeelte van de boxen (onbedoeld) wordt overschaduwd door de grotere boxen.

Taken voor deze bond

Het schrijven van een gedragscode.

Nu is de enige bepalende factor voor het starten en runnen van een box geld. Een gedragscode (die ook daadwerkelijk gecontroleerd moet worden) voorkomt uitwassen waar elke goede coach zich momenteel aan ergert.

Organiseer extra geaccrediteerd onderwijs voor diegenen met de grootste invloed boxeigenaren en coaches.

Koop gezamenlijk trainingen in. Zorg dat die trainingen internationaal geaccrediteerd zijn. Eis een minimum aantal deelname momenten per jaar van al je leden. In ruil krijgt zowel de desbetreffende coach als de box het recht om een embleem te voeren.

CrossFitters op zoek naar een box kunnen direct zien of hun box voldoet en betrokken is of niet. Vertrouwen, duidelijkheid eerlijkheid. Hiermee creëer je een kwaliteitsnorm en een controle daarop.

Ontwikkel een duidelijke “intest” voor nieuwe leden.

Leden met een fysieke beperking, op oudere leeftijd, met ernstig overgewicht, etc. zijn nu overgeleverd aan het inzicht van de coach die ze toevallig die dag opvangt. Zoals iedereen weet zijn er een heleboel fantastische coaches. En er zijn een heleboel super aardige mensen met een goed hart die zichzelf coach noemen, maar het niet zijn.

Het is makkelijk om een sterk en fit iemand te coachen. Maar zou het niet logischer zijn dat we stoppen met allemaal op gevoel en eigen inzicht doen? Dat juist bij de minder fitte mensen, het belangrijk is dat we duidelijke richtlijnen aanhouden? Denk aan maximale hartslag, bloeddruk, medische geschiedenis, etc. Nu kan iemand met een beschadigt hart en een waslijst aan medische beperkingen door een niet doorvragende coach zo aan een metcon worden gezet.

Ordening en overleg tussen de competities in het algemeen en het organiseren van districts kampioenschap en Nationaal kampioenschap

Zoals in alle andere olympische sporten moeten er districtskampioenschappen komen waarin je je kunt plaatsen voor een Nationaal kampioenschap. Hiervoor zouden huidige succesvolle competities voor gebruikt kunnen worden. Vanuit het nationaal kampioenschap wordt er een Nationaal team gevormd.

Nationaal team

Een nationale ploeg die wekelijks bij elkaar komt om te trainen. En zo delen we kennis, ervaring en faciliteiten. Met een simpel doel: Nederlandse CrossFitters beter ondersteunen zodat we een grotere Nederlandse deelname op de Games kunnen terug zien.

Conclusie

Deze voorstellen zien er op papier misschien simpel en logisch uit. In de praktijk zal het een diepgaande, positieve verandering veroorzaken:

Gezond door blijven groeien terwijl de kwaliteit van het onderwijs, onderzoek en de ontwikkeling van methodieken meegroeien.

Ik denk niet dat het makkelijk wordt. Ik denk dat het de moeite waard wordt. Wie doet mee?

Erwin van Beek

Bronnen: