Wat zijn nu eigenlijk de Reebok CrossFit Games

Geschreven op 19 feb 2016 door Martin van Dongen. Dit artikel gaat over , , , , , , .

De Reebok CrossFit Games 2016 staan weer voor de deur en het beloofd ook dit jaar weer een mooi spektakel te gaan worden. Veel mensen die net begonnen zijn met CrossFit vragen zich misschien af waar iedereen het toch over heeft als men staat te praten over het inschrijven voor de “OPEN”

verder

De Reebok CrossFit Games. Voor de CrossFitters die zich al langer in de Wereld van CrossFit begeven misschien niets nieuws, maar als ik erover begin tegen mijn vrienden zitten ze me als een stel schapen aan te kijken. Dus voor mijn vrienden en alle CrossFitters die nieuw zijn in deze wereld een korte uitleg over de Reebok CrossFit Games en de weg hier naar toe.

’s Wereld grootste fitness test

De CrossFit Games is ’s Werelds grootste ultieme fitness test waarbij men opzoek gaat naar de “Fittest on Earth ™.” Tijdens de CrossFit Games worden ’s Werelds beste atleten fysiek en mentaal getest op basis van de 10 general physical skills. Deze skills worden tevens gebruikt tijdens de programmering van de WOD’s binnen jouw box. Let wel op, de CrossFit Games zijn gemaakt om te testen. De WOD’s / programmering welke jij volg in je box is het doordachte middel je hiervoor zo goed mogelijk voor te bereiden.

Sinds de start in 2007, zijn de CrossFit Games en CrossFit in het algemeen uitgegroeid tot één van de snelst groeiende sporten in Amerika en zeker ook in Nederland.

De weg naar de CrossFit Games

Deelnemen aan de Reebok CrossFit Games kan niet zo maar. Het CrossFit Games seizoen is namelijk opgedeeld in drie fases, waarbij uiteindelijk de ’s Werelds beste CrossFit atleten het tegen elkaar gaan opnemen tijdens de Reebok CrossFit Games.

 • The CrossFit Open
 • The CrossFit Regionals
 • The CrossFit Games

The CrossFit Open

De CrossFit Open wordt gehouden in het vroege voorjaar en duurt vijf weken. Elke week wordt er een nieuwe WOD gereleased, welke wordt gehouden in een CrossFit affiliate of wat we ook regelmatig in Amerika zien, in een “garage gym”. Na de release van de workout heeft men vijf dagen om deze workout te uit te voeren en de score hiervan up te loaden. Iedereen vanaf 14 jaar kan in deze eerste fase richting de CrossFit Games meedoen.

Is het iets voor jou? Zeker! Er zijn diverse divisies waarvoor jij je kan aanmelden. Het is leuk, leerzaam en je kunt jouw fitness level testen. Elke WOD kent een Rx versie en een scaled versie. Met minder gewicht of minder uitdagende bewegingen , is de scaled versie ontworpen voor de overgrote meerderheid van de atleten die trainen binnen CrossFit affiliates. De Rx versie richt zich meer op ’s werelds beste CrossFit atleten. Meer dan 260.000 atleten uit de hele wereld streden in 2015 tegen elkaar, variërend in de leeftijd 14-86 jaar oud .

WOD data:

 • 16.1: Februari. 25 – 29
 • 16.2: Maart 3 – 7
 • 16.3: Maart 10 – 14
 • 16.4 Maart 17 – 21
 • 16.5 Maart 24 – 28

9db8d7efd396099d4afff07cabf21163-395x308-1

The CrossFit regionals

De top van alle atleten, uit 17 verschillende regio’s, kwalificeren zich voor de tweede fase van de competitie; de CrossFit Regionals. De Regionals duren 3 dagen en worden live uitgezonden. Over drie verschillende weekenden in mei vinden deze wedstrijden plaats, elk weekend in een andere regio. Hierbij zijn de workouts voor iedereen hetzelfde. De beste CrossFit atleten en teams uit twee of drie regio’s worden met elkaar gecombineerd en strijden om de vijf kwalificatie plekken voor de CrossFit Games.

STAGE 2A: MASTERS QUALIFIER

De 200 beste master atleten van de Open, binnen elke leeftijdscategorie, worden automatisch toegelaten tot de online masters qualifier.

 • 21 – 25 april

STAGE 2B: REGIONALS

De regionals worden ook dit jaar verdeeld en gehouden over 3 weekenden in mei. Een regional weekend kent drie dagen van zweten en ploeteren. Het aantal atleten per regio?

 • Twintig mannen, 20 vrouwen en 15 teams zullen deelnemen uit de regio U.S. and Canada.
 • Dertig mannen, 30 vrouwen en 20 teams zullen deelnemen uit de regio Europa and Australia.
 • Tien mannen, 10 vrouwen en 10 teams zullen deelnemen uit de regio Latin America, Asia and Africa

2b6c5b3cc0644976b15fa9404e0c700f-395x248

The CrossFit Games

Het Reebok CrossFit seizoen wordt afgesloten met de Reebok CrossFit Games in het StubHub Center in Carson, Californië. Op dit punt in het seizoen, is het deelnemersveld teruggebracht uit duizenden atleten in de Open (vorig jaar ruim 260.000) tot de fitste 40 mannen, 40 vrouwen, 40 teams, 40 teenagers en 200 masters in de wereld. De CrossFit Games zullen uiteindelijk bepalen welke mannen, vrouwen en teams zich de fitste op aarde mogen noemen.

De CrossFit Games vinden plaats over meerdere dagen. Een belangrijk element tijdens deze dagen, om een eerlijke test neer te zetten is het principe; “unknown and unknowable”. Je kunt niet trainen voor wat je niet weet, en dit is waar het nu net om draait. De uitdagingen welke de atleten krijgen voorgeschoteld worden daarom ook vlak voor de wedstrijd pas bekend gemaakt. De combinatie van zeer getrainde atleten en onbekende gebeurtenissen zorgt voor een explosieve mix en en super evenement om te kijken.

Bronnen: