Sanne Rooijmans – Het leven van een Nederlandse CrossFit atlete

Geschreven op 12 okt 2015 door Martin van Dongen. Dit artikel gaat over , , , .

In de serie “Het leven van een Nederlandse CrossFit atleet” worden verschillende Nederlandse topatleten geïnterviewd. Zo proberen wij van RxGUIDE je een kijkje te geven in het leven van de Nederlandse top. Heb jij altijd al willen weten hoe deze atleten trainen? Hoe ze eten en slapen? Welke tip ze voor jou als beginnende en gevorderde CrossFitter hebben? Ga er dan maar eens goed voor zitten en luister naar de pro’s. Deze week niemand minder dan Sanne Rooijmans!

verder

“Wie is Sanne Rooijmans?” Hallo…. wie is Sanne Rooijmans? Ben je na duizend jaar uit je grot gekropen of wat? Oké, als je CrossFit net ontdekt hebt dan kan ik me voorstellen dat je misschien nog niet bekend bent met Sanne. Maar het hoort nu eenmaal bij jou als CrossFitter om te weten wie Sanne Rooijmans is. Dus bij deze een stukje opvoeding in de wereld van CrossFit. Maak kennis met Sanne!

Sanne Rooijmans, 30 jaar, is één van de meest succesvolle CrossFit atlete welke we in Nederland hebben. Met onder andere plaatsing voor de Crossfit Regionals in 2013, 2014 en 2015 en de Games in 2015 met het team “The Dutch” CrossFit 075, heeft zij reeds een mooie erelijst.

Sanne is begonnen met Crossfit toen ze 26/27 jaar oud was, vrij “oud” zou je denken. We mogen echter niet vergeten dat ze al uit de topsport kwam. Ze was een talentvolle bobsleester en daarnaast Nederlands kampioen (2010) in het Olympisch gewichtheffen. In de periode daarvoor heeft zij haar hele leven aan atletiek gedaan met her en der wat turnen, onder andere tijdens haar opleiding aan het CIOS. Haar hele leven staat  in het teken van sport. Dat is dan ook de reden dat zij meteen in het eerste jaar al meedraaide in de top.

47525_467196630475_507350475_6869194_5368459_n

Cijfers van Sanne in beeld

Fight Gone Bad; 367 reps        Snatch; 80 kg
Sprint 400m; 1:05                     Deadlift; 165 kg
Run 5k; 21:30                               Back squat; 130 kg
Clean & Jerk; 96 kg                   Max unbroken pull-ups; 60

Ere lijst CrossFit Sanne Rooijmans

 • 2015 The Rock Throwdown 1st place (Malta)
 • 2015 CrossFit Games (world) 24nd place (team)
 • 2015 CrossFit Games Regional (Europe) 6st place (team)
 • 2015 CrossFit Games open 12th place Europe (indiv)
 • 2014 Belgian Throwdown 1st place
 • 2014 Strong man 1st place
 • 2014 Crossfit Games Team Series (Europe 1st weekend) 1st place
 • 2014 Crossfit Games Regionals (Europe) 18th place
 • 2014 Crossfit Games Open (Europe) 22nd place
 • 2013 Frontline (Malmo) 1st place
 • 2013 Lowlands Throwdown 1st place
 • 2013 Brussels Throwdown 2nd place
 • 2013 Crossfit Games Regionals (Europe) 22nd place
 • 2013 Crossfit Games Open (Europe) 23rd place

Binnenkort de documentaire over Sanne Rooijmans

The hard way to success!

Hoe ziet een dag trainen er voor Sanne Rooijmans uit?

Nadat ik ben opgestaan, neem ik direct mijn glutamine in en geniet ik vervolgens van mijn douche. Na het douchen ontbijt ik met eieren en fruit. Rond 8:00 uur begin ik mijn trainingsdag altijd met foamrollen en yoga / stretchen. Vervolgens ga ik aan de slag met mijn krachtprogramma of een metcon. Dit alles doe ik voordat ik start met het geven van de lessen binnen de box. Na alle lessen geniet ik van mijn middageten en slaap ik een uurtje om vervolgens weer om 16.00 in de box te zijn om mijn tweede trainingssessie af te ronden. Na deze sessie geniet ik van mijn eiwit shake en mijn superfoods. Voor de rest van de avond geef ik mijn lessen, om vervolgens rond 21.30 de deur van de box achter mij dicht te trekken.

Programmeer jij zelf of heb je een coach die dat voor je doet?

Op dit moment train ik alleen. We hadden eerst een grotere groep  waarmee we trainde, maar het was voor de meeste beter om een andere programmering te kiezen. Dit had te maken met het ontwikkelen van individuele skills of omdat het volume te hoog was voor sommige ten opzichte van andere. Ik heb dus momenteel geen coach, maar wel iemand die voor mij programmeert.

Na 3,5 jaar met TheTrainingPlan van Jami Tikkanen te hebben gewerkt, wat mij overigens ontzettend ver heeft gebracht, ben ik sinds kort overgestapt naar een andere programmering. Deze programmering richt zich meer op mijn zwakke punten, waaronder het werken met een barbell, roeien en mijn mobiliteit.

Hoe belangrijk is voeding voor jou? Volg je het paleo en/of het zone dieet? En wat is je favoriete cheat meal?

Eten is natuurlijk, zoals voor elke CrossFitter, belangrijk! Zonder eten ga ik dood 🙂 Ik eet zo puur mogelijk. Ik kan niet goed tegen gluten en lactose, dus deze vermijd ik zoveel mogelijk. Daarnaast eet ik zo min mogelijk toegevoegde suikers en zouten. Ik eet veel, heel veel. Drie keer per dag warm met nog 3 tussendoortjes, wat voor de meeste een diner is ;). Ik verlies snel gewicht en daarmee ook spiermassa. Dit had ik van kinds af aan al. Ik ben 1.74 mtr en als ik “normaal zou eten” zakt mijn lichaamsgewicht al snel terug onder de 60 kg. Met de kwantiteit en kwaliteit van eten wat ik nu doe, zit ik tussen de 66 – 70 kilo. Dit kan nog iets fluctueren,  afhankelijk van de trainingsperiode waarin ik op dat moment zit.

Eten is belangrijk natuurlijk, zonder eten ga ik dood 🙂

Op welke wijze verandert jou manier van eten in de aanloop naar je piek moment?

Zowel mijn kwaliteit als kwantiteit van eten blijft hetzelfde, deze verandert niet. Het is meer de manier van trainen die mijn lichaamsgewicht beinvloed. In mijn kracht periode word ik vanzelf wat zwaarder. Ga ik meer richting het wedstrijdseizoen, welke gekenmerkt word door meer metcons, word ik weer wat lichter. Maar het eten in kwaliteit en kwaniteit blijft hetzelfde.

avocado-chocoladetaart

De avocado chocoladetaart, van Sanne

Hoe ziet je recovery dag eruit? En wat doe je extra om je herstel te bevorderen?

Het liefst bevind ik mij de hele dag op de bank :). Maar als er hardlopen of zwemmen wordt geprogrammeerd doe ik dat natuurlijk. Het bevalt mij goed om vormen van actieve rust in mijn programmering te hebben.

Wat is je advies voor beginnende CrossFitters?

Blijf er lol in hebben en raak niet in paniek als er een periode voorbij gaat waarin je geen PR haalt. Onthoud dat deze periode weer voorbij gaat en je ineens weer omhoog schiet in je prestaties. Hoe langer je aan CrossFit doet, hoe langer zo’n “plateau” duurt en je geen PR haalt. Maar vergeet niet, dat iedere CrossFitter dit ervaart.

Blijf er lol in hebben en raak niet in paniek als er een periode voorbij gaat waarin je geen PR haalt

Wat is je advies voor startende CrossFit coaches cq. box eigenaren?

Zorg ervoor dat leden echt begrijpen wat ze aan het doen zijn en verdiep je in meerdere “scaling” opties zodat leden alsnog een grote variatie in training ervaren. Ieder lid moet uiteindelijk met een goed gevoel naar buiten lopen of dit nu het gevoel is dat iemand lekker gezweet heeft of dat iemand echt iets geleerd heeft en / of een PR heeft gescoord. Kortom geef je leden een goed gevoel mee naar huis, elke keer weer!

 unnamed

Hoe bereid jij je mentaal voor op een belangrijke workout?

Belangrijke workouts zijn voor mij de Open Workouts van de Reebok CrossFit Games. Na het lezen en doornemen van deze workouts, bedenk ik mij hoe deze zouden aanvoelen. Vrijdagochtend 8.00 uur doe ik de workout meteen, zonder dat ik tips & trics of andere ervaringen lees. Ik blijf bij wat ik denk en voel en wat goed is voor die workout.

Op welke CrossFit evenementen kunnen wij jou in 2015 & 2016 verwachten?

2015 Regionals en de Reebok CrossFit Games, Yes, CHECK!
2016 Uiteraard de Open en ik ben hard aan het trainen om op Reebok CrossFit Games Regionals weer goed te ranken. Ik hoop dit jaar de top 10 te halen zodat ik kan starten in de top heat.

Hoe kijk jij terug naar de hectische periode van de Reebok CrossFit Games 2015? Wat zijn de leukste herinneringen?

De leukste herinnering voor mij was uiteraard het nieuws dat wij alsnog wel naar de Reebok CrossFit Games gingen. Andere mooie herinneringen voor mij waren;

 • Van de mile relay op de Reebok CrossFit games ’15 heb ik echt genoten. Ik hou van hardlopen, en dan ook nog een lekker in zonnetje met mijn nieuwe nano speeds aan en dan vervolgens iedereen voorbij rennen. Dat voelt goed :).
 • De “chipper” met de meiden! De slug lunges, wallballs en handstand walk. We wisten dat we dit goed konden doen en dat hebben we ook laten zien. In dit event eindigde we als 2e en dat was echt super cool!
 • De laatste ochtend hebben Dempsey en ik nog heerlijk gezwommen in de zee naast ons huis in long beach. Met de gedachte dat we overall 24e zijn geworden was het een van de mooiste ochtenden van mij leven :).

11796286_10153478007897230_3162331127813783897_n