6 redenen om meer water te drinken (deel 2)

Geschreven op 5 feb 2015 door Martin van Dongen.

Als je deel 1 gelezen hebt dan weet je dat we het onder andere gehad hebben over de invloed van meer water drinken op je hersteltijd, het voorkomen van dehydration en behoud van maximale kracht door voldoende inname van water.

verder

In dit tweede deel gaan we kijken naar wat voldoende water drinken voor jou kan betekenen op het mentale vlak. Je kan fysiek nog zo fit zijn maar als jouw brain je in de steek laat, zeg dan maar daaaaaag tegen je PR. Daarnaast kijken we naar de invloed van water op de mate van spierpijn en wat de invloed van water is op jouw flexibiliteit.

Tot slot ontvang je van ons een handige berekening om te bepalen hoeveel water jij moet drinken op dagen dat je wel en niet traint.

4. BLIJF MENTAAL STERK

Zoals we inmiddels weten kan een gebrek aan vocht lijden tot onevenwichtigheden in de elektrolyt balans. Dit geldt ook voor de elektrolyten, natriumchloride en kalium. Dit zijn de twee stoffen die nodig zijn voor onder andere handhaving van de zuurtegraad van het lichaam.

Als we naar het mentale aspect gaan kijken spelen deze twee ook een zeer belangrijke rol in de communicatie tussen de hersenen, spieren en organen. Een tekort hieraan zorgt ervoor dat het verzenden van signalen in je hersenen op een lagere snelheid gaat.  Met als gevolg dat je langzamer gaat bewegen en je lichaam dus eigenlijk trager reageert op wat er gebeurt. Het tellen en bijhouden van je reps, tijdens je WOD, kan dus weleens de mist in gaan, tevens kan de techniek van je oefening verloren gaan door de miscommunicatie die er plaatst vindt.

5. VERMINDERT GEWRICHTS- EN SPIERPIJN EN VERHOOGT JE FLEXIBILITEIT

Je kent het vast wel, je wordt ‘s ochtends wakker en je denkt: “nou dat valt eigenlijk best wel mee na die WOD van gisteren………” Tot de dag vordert en vordert en de spierpijn met de minuut erger wordt. De vraag is dan? “Heb jij je vocht na de WOD direct weer op peil gebracht?” Zo niet, dan kunnen de gevolgen, van het niet direct op peil brengen middels water drinken, weleens later opkomen. Water reguleert het aan- en ontspannen van de spieren, te weinig water resulteert in krampen waardoor deze controle van het reguleren verloren gaat.

Laten we ook eens naar de gewrichten kijken. Kraakbeen rondom en in gewrichten bestaat voor 65-80% uit water. Ja hoor, daar gaan we weer. De belangrijkste functie is het dempen en smeren van gewrichten en weefsels zodat alles elastisch blijft, en jij dus flexibel.

6. DE BEREKENING DIE JOU HELPT OM JE WATER TE MANAGEN

Om te bepalen hoeveel water je in basis moet binnen krijgen zonder dat je hierbij traint gaan we uit van de volgende berekening. Neem je eigen lichaamsgewicht en doe dit maal de factor 0,03325.

Bij een persoon van 80 KG zou dit er als volgt uitzien: 80 x 0,03325 = 2,66 liter water per dag.

Op dagen dat je traint moet je hierbij ongeveer 0,5 liter, per half uur dat je traint, bij optellen. Stel je gaat dus naar je box en je volgt je algemene en specifieke w-up, je WOD en je stretching gedeelte dan zou de persoon van 80 KG 3,66 liter water op die betreffende dag moeten drinken.

En hoe kan je jou vochtinname rondom de WOD heeft meest efficient indelen?

Zorg ervoor dat voor je 2-3 uur voor je workout al 0,5 – 0,6 liter gedronken hebt.
Zorg ervoor dat je tijdens je w-up (20-30 min) voordat je de workout gaat rammen 0,25 liter drinkt
Drink na je WOD binnen 30 min wederom 0,25 liter
Drink tevens rond 0,5 liter voor elke 500 gram dat je bent afgevallen na de workout. Vul je vocht direct aan.

Dus…. Geen lege bidons en kelken meer, geen opmerkingen als: “ik heb denk ik te weinig water gedronken vandaag” en ook geen coca cola willen we meer terugvinden in jouw toilet! Zorg ervoor dat je je water ten alle tijden bij je hebt. Als je bidon of kelk leeg is, vul deze dan na de laatste druppel direct weer. Behoudt je spierkracht, flexibiliteit en herstel sneller en blijf mentaal sterk door het drinken van voldoende water!